Sista för i år...

Ojojoj vilken dag, snacka om att det har gått i ett. Men blev iallafall inte mycket mer än 14timmars arbetsdag. Finns ju hur mycket som helst som ska hinnas med.

Redan morgonen började kaotiskt, när jag kom ut såg jag att en av korna i kalvningsboxarna va kalvsjuk. Fyllde på med nytt ströe för hon hade bökat runt o skitat ner så i boxen, sätter igång och börjar mjölka och hör hur hon kämpar där inne. Springer o kollar till henne men inget verkar hända. Efter en stund stoppar jag in handen o känner två klövar. Tillbaks ner till gropen o fortsätter mjölka. Men de händer fortfarande ingenting och när första gruppen är färdig mjölkad går jag in och känner efter ordentligt, jo men visst kalven är felvänd och försöker komma ut baklänges. Som tur är hade brorsan kommit ut och han kommer och hjälper mej. Med gemensamma krafter försöker vi dra ut kalven. Går lätt till att börja med men när rumpan ska komma ut tar det bara tvärstopp! Inte bra med tanke på att navelsträngen går och nu handlar det om sekunder. Vi tar i allt va vi orkar och lite till, sakta sakta böjar den komma ut och till slut får vi ut rumpan. Resten går lätt och när kalven är ute får vi inga direkta livstecken. Vi lyfter upp den i bakbenen för att försöka få ut så mycket fostervatten och slem vi kan, ner med den igen och brorsan böjar med hjärtmassage mendans jag försöker få igång andningen. Efter några sekunder hostar den till och en massa slem väller ur munnen... Hjärtat slår fint men andningen är lite sisådär.

Nu, bra många timmar senare


Min fjärde kvigkalv after Oblique :)

Vi får se om hon överlever, hon har väldigt svårt för att dricka. Hostar o gurglar slem när hon försöker dia på nappen. Hon t.o.m bajsar slem! Magen är som en spärrballong på henne. Håll tummar o tår för att de går vägen!

Kvällen före julafton kom den här lilla tösen!


Har försökt ta en färskare bild men tror ni hon är still i två sekunder? Näää, bara en massa sudd blir det!

Hennes mamma är en riktig liten hund! Överallt följer hon mej inne i lösdriften.Går inte smyga förbi henne inte, helt plötsligt är hon bakom än :)

Är faktiskt skönt att ha sällskapliga djur. Guuud så tråkigt annars!Man behöver aldrig känna sej ensam i lagårn :)

Vill passa på att tacka er alla som följt mej de här året och önska er alla ett GOTT NYTT ÅR!!

Många kramar Hanna

Kommentarer
Postat av: Christian

Gott nytt år !

Hoppas på ett nytt spännande blogg-år ! :-)

2011-12-30 @ 23:10:24
URL: http://www.c-andersson.se
Postat av: Birgitta A

Vilka härliga bilder. Hoppas kalven klarar sig.

Gott Nytt År!

2011-12-31 @ 11:49:13
Postat av: Lantisen

Tack för att vi fått följa dig i din arbetsdag,kan inte förstå att du hinner med bloggen,men trevligt är det!

Vi har skickat vår sista kull med nötdjur i höstas,nu återstår en liten fårflock,och de betyder allt nu ,är man van vid djur så är det svårt att vara utan.

Önskar dig ett riktigt Gott nytt år!

2011-12-31 @ 16:53:31
Postat av: Jonas H

Gott nytt år och tack för en bra och spännande blogg

2011-12-31 @ 19:55:28
Postat av: Sanna - en svart ko ger också vit mjölk

Sv; Visst är det fruktansvärt Hanna. Så sjukt!Åh, tråkigt när det blir fel vid kalvningar. Tar ju så otroligt mycket energi och tid, från både djur och människor. Hoppas kalven klarar sig!God fortsättning!

Kram Sanna

2012-01-01 @ 20:55:54
URL: http://shesasaint.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0