Sista för i år...

Ojojoj vilken dag, snacka om att det har gått i ett. Men blev iallafall inte mycket mer än 14timmars arbetsdag. Finns ju hur mycket som helst som ska hinnas med.

Redan morgonen började kaotiskt, när jag kom ut såg jag att en av korna i kalvningsboxarna va kalvsjuk. Fyllde på med nytt ströe för hon hade bökat runt o skitat ner så i boxen, sätter igång och börjar mjölka och hör hur hon kämpar där inne. Springer o kollar till henne men inget verkar hända. Efter en stund stoppar jag in handen o känner två klövar. Tillbaks ner till gropen o fortsätter mjölka. Men de händer fortfarande ingenting och när första gruppen är färdig mjölkad går jag in och känner efter ordentligt, jo men visst kalven är felvänd och försöker komma ut baklänges. Som tur är hade brorsan kommit ut och han kommer och hjälper mej. Med gemensamma krafter försöker vi dra ut kalven. Går lätt till att börja med men när rumpan ska komma ut tar det bara tvärstopp! Inte bra med tanke på att navelsträngen går och nu handlar det om sekunder. Vi tar i allt va vi orkar och lite till, sakta sakta böjar den komma ut och till slut får vi ut rumpan. Resten går lätt och när kalven är ute får vi inga direkta livstecken. Vi lyfter upp den i bakbenen för att försöka få ut så mycket fostervatten och slem vi kan, ner med den igen och brorsan böjar med hjärtmassage mendans jag försöker få igång andningen. Efter några sekunder hostar den till och en massa slem väller ur munnen... Hjärtat slår fint men andningen är lite sisådär.

Nu, bra många timmar senare


Min fjärde kvigkalv after Oblique :)

Vi får se om hon överlever, hon har väldigt svårt för att dricka. Hostar o gurglar slem när hon försöker dia på nappen. Hon t.o.m bajsar slem! Magen är som en spärrballong på henne. Håll tummar o tår för att de går vägen!

Kvällen före julafton kom den här lilla tösen!


Har försökt ta en färskare bild men tror ni hon är still i två sekunder? Näää, bara en massa sudd blir det!

Hennes mamma är en riktig liten hund! Överallt följer hon mej inne i lösdriften.



Går inte smyga förbi henne inte, helt plötsligt är hon bakom än :)

Är faktiskt skönt att ha sällskapliga djur. Guuud så tråkigt annars!



Man behöver aldrig känna sej ensam i lagårn :)

Vill passa på att tacka er alla som följt mej de här året och önska er alla ett GOTT NYTT ÅR!!

Många kramar Hanna

God fortsättning!

Hoppas ni alla har haft en riktigt härlig jul??!

Hade tänkt bjuda på ett rejält inlägg ikväll men inser att jag är på tok för trött... Bokstäverna på tangentbordet hoppar bara runt och far så jag väljer att krypa ner i sängen istället. Va på bio med famlijen igår - The Stig-Helmer Story och det blev toksent. Har ni också sett den??

God fortsättning alla så ska jag försöka med ett nytt ryck imon! :)

//Hanna

Farmor, jag saknar dej!

Farmor, jag vill ha dej här - NU! Imorgon blir det den åttonde julen utan dej.... Det blir ingen riktig jul för du fattas ju!

Farmor, idag skulle vi firat din 87:e födelsedag... Åh, det är ju så orättvist! Varför kan du inte va här hos mej nu för? Jag saknar dej så!

Farmor, minns du den där julen när vi va små och våran granne Åke kom o va tomte för oss? Jag insåg ju inte då att de va han men med tanke på vad som hände den kvällen så har det blivit ett härligt julminne att skratta åt... Kommer du ihåg att han tappa masken när han skulle bocka o tacka för sej? Jag kommer ihåg hur alla vuxna helt plötsligt exploderar av skratt, vi barn är helt inne i våra julklappar att vi varken ser eller uppfattar vad som händer... Men ojojoj vad ni skrattade! :)

Farmor, kommer du ihåg sista julen vi firade ihop?? De va rätt så mycket snö ute så vi fick lasta på dej och rullstolen på traktorskopan får att få hem dej till oss. Jag minns att du först tyckte de va lite läskigt men jag minns också glädjen i dina ögon av att känna vinden o snön i ansiktet...

Farmor, vi är så lika du och jag.

Farmor, jag älskar dej - för alltid!

dan före dan... har mockat rent hos småtös...

imag0345 (MMS)

dan före dan... har mockat rent hos småtöserna i deras boxar o strött. även dom ska ju ha de fint nu till jul. tuva ligger i halmen o sover, katterna sitter tripp trapp trull o har ett vakande öga på mej :) bara julstämningen som fattas....


Skit va de här!



NU vet jag vad ni tänker, nu har hon fått en knäpp!!!! Hur tusan kan man lägga in en bild på en ko-mocka??

Nog för att jag är knäpp men om ni visste hur viktig den här skiten är för mej. På många sätt :) Bland de viktigaste i mina ögon för en bonde är att kunna "läsa" och känna sina djur. Kor kommer ju inte direkt fram och klappar en på axeln o säger "hörrödu, vi skulle vilja ha lite mer fibrer i maten eller ajaja, nu har jag lite ont i magen eller nu kommer kalven!" Tänk va enkelt mitt jobb skulle bli då :)

Det gäller att lära sej kornas kroppspråk, inge ko är den andra lik. Alla har dom olika personligheter och visar också därför på olika sätt.

Att gå från 110kor uppbundet till 140kor i lösdrift är en omställning både för djuren men framför allt för mej. I ett uppbundet system ser du direkt t.ex om en ko tappar aptiten lite för då blir det direkt mat kvar på foderbordet. I en lösdrift gäller det istället att va ännu mer uppmärskam på kon, är hon tillräckligt våmfylld, ligger hon mycket? För där ser du inte om hon äter grovfoder som hon ska eftersom det ständigt är fri tillgång på foder vid foderbordet.

Så för att återgå till min lilla bajshög, va säger den oss?? Inser att de genast blev lättare för mej, jag vet ju vems lilla hög det är. En ko mitt i laktationen, fint hull, bra våmfylld o kanonskit! Inget strul med denna damen inte....:)

Nu är ju inte skiten bara viktig för att veta hur kon mår i magen utan även som gödsel till åkrarna. Näringen som jag tar från naturen i form av foder till mina djur måste ju tillbaks och det är ju precis det vi gör när vi sprider gödsel på våra åkrar. Utan den skulle de till slut inte växa nåt på åkrarna... Så tänk på det nästa gång när ni tycker det luktar skit, va glad att vi har den, för jag skulle då inte vilja va utan mat!



Tänk att lite halm kan va så spännande o rolig!
Hoppas ni alla har de bra mitt i julstöket! Stressa inte ihjäl er, är ju INTE de julen handlar om!

Kram!

1års jubileum!

Kan ni fatta att igår va de ett år sen de här hände??!!!!



Vart har tiden tagit vägen??

Einar & Bertil

Om ni av en händelse har missat detta klipp





Så fruktansvärt galet bra!!!

Underbara härliga småländska :)

Hoppas ni har haft en bra 4:e advent? Jag har äntligen fått tummen ur och skrivit klart mina julkort, bättre sent än aldrig :) För visst blir man glad av att få julkort? Love it!!

Igårkväll kom grabbarna på besök, pizza o film är inte så dumt ibland. Skönt o få tjöta lite skit, som en av dom sa igår efter en stund. "Pratar vi bara maskiner?" Hmm, vi kom fram till att det blev väldigt mycket av den varan iallafall, en yrkesskada kanske??? :)

Ny vecka, slutspurten till jul - Härligt!

Nu ska jag krypa ner i sängen o fortsätta läsa min bok, bättre avkoppling finns inte!!


Svenska hjältar

Sitter i soffan o tittar på svenska hjältar - galan. Gör ni de med??

Jag är totalt mållös, känns som orden inte räcker till...

Men tårarna finns de desto mer av...

Vilka fantastiska människor det finns!

Snart fredag!

Varför måste tiden gå så fort? Redan torsdagkväll och fortfarande ingen snö... Nio dagar kvar till jul och ingen snö. Tomten jag vill ha en RIKTIG jul! Men för att se det ur den ljusa sidan, än så länge har ju han där uppe åtta dar på sej att åtgärda problemet :)

Va de fler än jag som höll på att få byta underkläder igår?? Igårmorse när jag precis hade intagit plats i soffan för att äta frukost inbillar jag mej att de blinkar till, hinner knappt tänka tanken "de va nog adventsljusstaken" innan det smäller till så jag flyger upp o nästan slår huvudet i taket!! Åska i december, hallå eller?? Men blev inte mer än en rejäl smäll.

Hann med en snabbis till ica ikväll, jag hatar verkligen att handla mat på dan o trängas med allt folk, mycket skönare o lugnare på kvällen innan stängning... Nu ska jag väl klara mej ett tag till! :)

Kram Hanna

We don´t need a cure


Won't be complicated, won't be compromised
No shame in who you are!
Trying to confuse us, we don't need a cure
You know you're not alone



If you say it, then mean it!
If you mean it, then do it!
If you want it, then take it!
If you take it, don't fake it!




Nu ha´banane´na lagt i högsta växel på mål´akan!!

H.e.r.r.e.g.u.d vilken galet härligt helg jag har haft! Vet inte när jag gjorde så här LITE senast??!!! Om vi räknar bort fredagen för den va helt galet intensiv!!

Då var det dax för min tur att rycka ut på "Bonde i butik" tillsammans med en granne. Vi for ner till Ica City i borås där vi stod och demade två sorters ostar, biskop o biskop brännvin. Ni som inte smakat på brännvinsosten har verkligen missat nåt! Vi stod vid vår lilla "monter" mellan klockan 11 och 19, galet mycket folk! Vi hade fullt upp precis hela tiden, tärna ost, fylla på smaksatta filer för provsmakning samt fylla på frysdiskarna... Brännvinsosten sålde vi faktiskt slut :) Wiihii! Va mer eller mindre död när vi till slut kom hem....

Sen så kom då äntligen lördagen jag väntat på, ytterligare en tur till Borås och bästaste Katta.. Pizza och filmslappande på dan och på kvällen for vi till Göteborg - Liseberg. Hela vägen ner verkligen spöregnade de, jippi tänkte vi, blir ju supertrevligt att tralla runt på liseberg i det vädret. Men som om nån hört våra tankar för när vi kommer till Göteborg så försvinnner regnet!! Så vi hann gå över hela liseberg innan det är dax att ta plats på Lisebergs teatern.... Skrattmusklerna fick definitivt jobba!!! Sjukt roligt! Räcker att Dag-Otto visar sej på scen så fullkomligt exploderar hela publiken av skratt. De märktes att de va sista föreställning för shit va dom bjöd på sej själva och småkivades med varandra på scenen, va ju mer än en gång dom kom av sej :)

På söndagen gjorde vi absolut ingenting... Slöfrukost i pyjamas, korsordslösande i sängen och Mamma Mia... Låter definitivt som en riktig tjejhelg va?? Jag bara ÄSLKAR den filmen!!



Hur kan man inte gilla simfotsdansen??? ;) Just love it!

Hoppas ni haft en kanonhelg ni med!

nu ska skrattmusklerna få jobba! :D

imag0323 (MMS)

nu ska skrattmusklerna få jobba! :D


Full fart!

Galet hetsig dag!! Både idag och igår! Men visst är det konstigt nog lite stressande härligt när det går på fullvarv? :)

Middagen puttrar på spisen så snart är jag även ifatt med den! Not bad!

Idag hade mejeriet sin årliga årsstämma (vuxenpoäng!!!) och jag som dessutom blev invald i valberdningen förra året får sitta kvar :) Woohoo! Har faktiskt varit väldigt intressant och givande, har blivit mycket mer insatt i hur allt funkar...

Har precis suttit och läst igenom Sannas härliga inlägg som ni bara MÅSTE gå in och läsa, HÄR! Vill veta vad ni tycker!!??

Här tjuter blåsten på bra i husknutarna nu, blir nog spännande imon när det bär iväg på lite äventyr! Tur man har 4-hjulsdrift på bilen!!

Blås inte bort tills vi hörs nästa gång!
/Hanna

Fisar & nostalgi!

Va roligt att några av er finns kvar!!! :) superduperglad!

Trots att Tuvafisen precis braka loss en riktigt illaluktande stinkbomb till fis! Vill egentligen bara fly fältet just nu! Får bita ihop och andas genom munnen istället ;) Men hon ser helt obekymrat glad ut som vanligt.... Min lilla hönapöna....

Känns helt galet egentligen, snart är det jul! Och det här året tror jag har större vadskajagköpaijulklapp ångest än vanligt!! Inte bra alla gånger att lida av perfektionism kanske, även julklappar till nära o kära vill jag ju ska va perfekta!!

I helgen hade jag finafina Emma på besök och vi va hemma hos ett par kompisar och tog några öl, när det just hade blivit några öl så va vi några som körde allsång till den här gamla godingen... ;)

Galna o nostalgiska!





Tack för mej, hej!!


Hej igen???!!

Läääääängesen nu, jag vet!

Bryt ihop och kom igen, är precis vad jag har gjort.... Blev till slut lite för mycket, kände att jag höll på att tappa greppet lite. Fick prioritera bort en del saker för att ta mej på fötter. Men nu känner jag att det har vänt och vill ge bloggandet en till chans.

Har ingen aning om ni finns kvar??

Har hänt säkert en miljon saker sen sist....

Här kom den efterlängtade snön idag, vet inte vem som va mest salig imorse. Jag eller Tuva?? Vi är verkligen vinter/snö människor! Har känt ett stort lyckorus hela dan! Massa härlig energi :) Körde runt med Wiedemanen och bara njöt solen i ögonen och "snöyran" i ansiktet och kände mej som världens lyckligaste :)

Nu fattas bara lite till snö och fina skidspår på mösseberg! Längtar som en tok på att få spänna mej på skidorna och ge mej ut!!!

Många kramar Hanna


RSS 2.0