Bara att täcka kvar sen så är 1a skörden a...

dsc00386 (MMS)

Bara att täcka kvar sen så är 1a skörden avslutad :-)fast de är ju klart, kalvarnas hö är ju kvar med :-) skörden har gått så himla bra, inga stopp, inga haverier o inget regn! Jag vet en som kommer sova gott inatt!


Skönt med lite assistans med mjölkningen! ...

dsc00376 (MMS)

Skönt med lite assistans med mjölkningen! Mjölk är gott!


När gräset är inne ska kobajsen ut iställe...

dsc00375 (MMS)

När gräset är inne ska kobajsen ut istället :-) unnar mej en liten rast o passar på att åka med brorsan ett lass innan de är dax att mjölka...


Jag har min egna publik när jag sitter o s...

dsc00371 (MMS)

Jag har min egna publik när jag sitter o slår :-)


Jag har min egna publik när jag sitter o s...

dsc00371 (MMS)

Jag har min egna publik när jag sitter o slår :-)


Här är nu ensilageskörden i full gång! Fin...

dsc00370 (MMS)

Här är nu ensilageskörden i full gång! Finns inget som doftar så gott som nyskördat gräs :-) så blir till att tillbringa resten av denna kvällen/natten i traktorn tillsammans med slåtterkrossen :-)


Nu har även kossorna fått komma ut! O gena...

dsc00367 (MMS)

Nu har även kossorna fått komma ut! O genast måste man ju bråka lite :-)


Traktorpulling o kameler

Regnet som öser ner ute nu gör mej sömnig! Sitter på mitt kontor i lagårn och spanar ut över korna samtidigt som jag försöker jobba undan lite pappersjobb... Lär inte hinna med det nu i veckan som kommer ändå... Har tusen saker att få ordning på till 1a skörden som närmar sej med stormsteg =)

Har haft en helt fantastisk helg! Mina föräldrar sparkade ut mej från gården och har i fyra mjölkpass hållt ställningarna här hemma... På fredagkvällen åkte jag och mina syskon till lidköping för att spana in traktorpullingen. Har ni aldrig varit på nån så måste ni bara gå!! Så himlans ballt!! Speciellt när klassen för trimmade traktorer ska köra!! WOW!!! När dom vrååålar fram över banan skakar hela marken och kroppen bara vibrerar, så coolt!!

Sen så igår lastade jag och brorsan in oss i bilen och for mot den kungliga huvudstaden stockholm för att gå på maskinmässa, trötta ben och rumpor 80mil senare tyckte det va skönt att få dampa ner i sängen sen... alltid lika spännande att passera stockholm, man vet aldrig vad man får se =) Den här gången blev det både globen och KAMELER!! Vi trodde inte våra ögon först när vi såg att det gick kameler precis jämte motorvägen! Men när vi senare såg cirkustältet längre in så föll bitarna på plats =)

Men idag är allt som vanligt, förutom att jag känner mej mycket piggare!!

Fredagsnöje = traktorpulling :-)

dsc00357 (MMS)

Fredagsnöje = traktorpulling :-)


Fältvandring & djursläpp

Fullspäckad dag så också idag!! Härligt =) På förmiddagen hanns det med en fältvandring hos ena grannen! Väldigt intressant och lärorikt, ska väl till att va bonde för att tycka det är roligt att gå med nosen i backen och känna igen olika sorters gräs =) Aldrig fel med en lite uppdatering!! Och lite trevligt umgänge med sina grannar är ju inte heller så dumt... Men känner mej fortfarande lite som en "utböling" gudarna ska veta att de inte alltid är det lättaste att vi nyinflyttad om man nu får kalla sej det efter snart 4år som västgöte?!

Vi har även hunnit med att släppa ut lite kvigor, ojojoj va glada dom blir!! Hopp och skutt!! Nu är det nästan färdig grävt bakom lagårn så även korna kan få komma ut, inte så lätt att "släppa vall" när kornas drivgång till betet består av stora jord- och grushögar... Men hoppas innerligt det hinner bli klart så dom kan få komma ut i helgen!!

Trevlig kväll!! Ska nu ut och kolla till de nyutsläppta flickorna så dom inte har nåt fuffens för sej =)


Svåra beslut!

Det absolut sämsta med att vara bonde är dom gånger man måste fatta svåra beslut gällande liv och död. Det är hemskt! Att se sina djur bli sjuka är grymt jobbigt speciellt när kon inte svara på nån som helst behandling och man till sist tvingas ta beslut om avlivning.... Då kommer tankarna direkt, tas beslutet i rätt tid?, finns det nåt mer man kan göra eller nåt man kunde gjort annorlunda?? Det är ett väldigt känsligt ämne som brukar kunna vålla stora diskussioner i djurrättssammanhang. Vart går gränsen mellan lidande och sjuk? finns det nån gräns? Djur blir sjuka ibland och det kan ibland ta ett tag innan dom återhämtar sej och kommer igång... precis som för oss människor!

Jag vill iallafall ge djuret en chans till "livet" och inte avlida det så fort det blir sjuk... Om det nu inte är nåt som kräver dirket avlivning.... Är det fel av mej??

Idag tvingades jag till ett sånt beslut och kossan har nu fått komma till kossehimlen... Det fanns inget mer vi kunde göra.... Livet är hårt och orättvis och abslout ingen höjdare att behöva leka "gud" och bestämma vilka som får leva och vilka som måste dö... Men som djurägare så är det faktiskt det ansvaret man har!


nedstämd hanna

Ja de kan man lugnt säga, har en jättesjuk ko som inte verkar svara på behandlingen överhuvudtaget =( Åker förmodligen på att avliva henne =( Det är så tråkigt när djuren blir sjuka! Speciellt så här när det inte finns så mycket man kan göra!! Är så frustrerande!! Har en nykalvad ko som har svullnat upp under hakan och verkligen är jättejättehängig. Hon vägrar både äta och dricka för antagligen gör de så himlans ont att svälja. Varken jag eller veterinär har en susning om va det kan va... =( Vi sondade henne med en massa vatten igår men hon är redan lite insjunken i huden igen =( Smärtlindringen verkar inte heller göra så mycket nytta =(

Det gör så ont i hjärtat att se hur dåligt hon mår....

Nära till tårar...

Jag blir så himla varm i hjärtat när jag kommer in här och läser era kommentarer! Fick en häromkvällen som berörde mej lite extra och tänker faktiskt putsa mitt lilla ego genom att publicera den här! ;)

othilia om Framtidstankar:
Hej! Har läst din blogg ett tag nu och tycker ni lantbrukare är helt otroliga, ni har så mycket kunskap om djur och natur, ser verkligen upp till dig som verkligen har utvecklat, sliter och kämpar och är så otroligt positiv. Sen är det så kul och föja dig som bonde genom din blogg så man utifrån får se verkligheten på en gård. Är 21 år gammal och har jobbat ett år nu på en stor mjölkgård. Intresset fick jag faktiskt när jag såg dig på bonde söker fru. Jag hade ingen utbildning visste ingeting sen började jag hjälpa till på två gårdar för att lära mig allt verkligen från början och nu idag jobbar jag på en gård och det är det bästa som hänt faktiskt. Tack hanna för den insperation du ger! Kram!


Det är nästan så att tårarna kommer ska ni veta! Jag uträttar inga stordåd, är i mina ögon bara en helt vanlig, kanske lite tråkig tjej som råkar vara tokig i kor och att då få höra/läsa att jag faktistk kan inspirera andra är så ofattbart stort så ni anar inte!!!! Det ger så mycket tillbaka att kunna stötta/pusha andra...

Tack för att ni finns och stöttar!! Kramar

Dagens tuva!

dsc00350 (MMS)

Dagens tuva!


Gokväll på er! Har fått nog av datorer för...

dsc00338 (MMS)

Gokväll på er! Har fått nog av datorer för idag så ni får nöja er med eller mobilinlägg.... Har pysslat med bokslut, deklaration o budget och även hunnit med att sätta lite staket mellan lagårdspassen idag :-) bara att ligga i! Efter lagårn kände jag att skallen behövdes tömmas lite så har varit ute o sprungit en halv mil med sällskap av tuva och lillebror på cykel.... Regnet har gjort att de luktar magiskt underbart ute och man vill egentligen inte behöva gå in! Men är rätt skönt att sträcka ut sej i soffan med :-)


Efterlängtat regn!

Efter en fruktansvärt kvalmig dag brakade de tills sist igång, åska! Jag hoppade högt flera gånger i gropen ikväll, blixtar och dunder! Men att få höra smattret av regn mot lagårdstaket va helt underbart!! Inget ont som inte har når gott med sej =)

Tuva fick även sin "dyngesur hund" frisyr! Cool va?




Roadtrip

Fasen va skönt det är att bara få va ibland, helt underbart! Har varit iväg på en roadtrip till Norrköping över dan och passat på att ladda om batterierna lite =) Så skönt att sitta i bilen och inte göra nånting mer än att småprata en massa strunt... På vägen upp passade vi på att köra gamla Gränna vägen över Skärstad upp och åhh va vackert det är! Då saknar man allt småland ;) 

Det här va precis vad som behövdes efter en lååång måndag, kom inte i säng förräns tolv igår, lite segt... Men jag fick ju en massa saker gjort! Höll på att pyssla ute till tio tiden, efter det blev det en kort löparrunda med Tuva, lite kvällsmat och sen ett ryck med bokföring fram till tolv, så nu är jag äntligen ikapp med den =) 

Nu ska jag avsluta kvällen med lite slappande i soffan innan John Blund kommer... Åh vilken härlig dag!!! =)

Jag hoppas ni också har tittat på det bli ...

dsc00326 (MMS)

Jag hoppas ni också har tittat på det bli bättre på tv3?! Otroligt starkt o berörande program, starka känslor o många tårar från min sida...


De är inte fy skam att kolla över sina stä...

dsc00309 (MMS)

De är inte fy skam att kolla över sina stängsel en sån här dag :-) klarblå himmel, fågelsång, insekter som surrar, blommor som slår ut blandat med en massa dofter! Livet är underbart!


Träningsvärk

Jag vet en som kommer vakna upp med världens träningsvärk imon! Pinsamt vilken dålig kondis man har! Men sprang en halvmil ändå och vilken underbar känsla när man inser att nu är jag i mål!! (hemma) Trodde aldrig jag skulle orka springa sista backen upp mot gården men tänk va långt man kan tvinga sej själv!!  Nu när jag inte kan åka skidor längre känner jag att jag måste ha nåt annat att tömma ur kroppen på och ska därför försöka springa lite och förhoppningsvis kunna få upp konditionen nåt snäpp =) Drömma kan man ju iallafall ;)

Wish me luck!!

Den här lilla sötingen föddes inatt! Men k...

dsc00307 (MMS)

Den här lilla sötingen föddes inatt! Men klockan hann bli halv ett innan den tittade ut, så är lagom seg idag...


Kontrollerad

och GODKÄND!! YES! Alltid lika skönt =) Har haft den årliga salmonellakontrollen och den gick galant, fanns inget att anmärka på sa han =) Även att man vet att allt är i sin ordning så blir jag ändå lite nervös, alltid lite pirrigt att bli granskad så där av nån annan... Men vad gör man inte för att förebygga salmonella så mkt man kan?! Är absolut inget jag vill bli drabbad av och då är det inte så dumt att de kommer en tredje part som är kunnig, insatt och ser saker med andra ögon än jag.

Här var de minusgrader imorse när jag skulle ut, tur för mej att jag inte packat undan mössa och raggsockar för det gick allt åt imorse! BRR!! Hoppas på en liten behagligare temperatur imon ja.

Nu måste jag ut till kossorna och kolla läget, hoppas det finns en nyfödd kalv där ute nu!!!

Kram Hanna


Hur knäppt känns de här då? Mega snöflingo...

dsc00304 (MMS)

Hur knäppt känns de här då? Mega snöflingor!!! Hittar dom hem till er också?


Framtidstankar

Jag fick ju frågan för ett tag sen om vad jag tror om framtiden, här kommer lite tankar och funderingar...

Jag ser helt klart en framtid för mjölken i sverige, vi bor i ett bra land som lämpar sej utmärkt för mjölkproduktion! Vi har bra tillgång på både vatten och mark mot många andra länder runt om i världen. Vi har skiftande miljöer och landskap som passar bra till bete och mer intensiv odling, vi har än så länge om man jämför med många andra också varit väldigt förskonade mot stora naturkatastrofer.

Att vara mjölkbonde i Sverige är nåt jag är stolt över!

Tyvärr finns det ju också alltid sånt som kunde varit bättre, politiken spelar ju även här en stor roll... Mjölkpris, foderpriser, dieselpriser och räntor är ju också sånt som har stor betydelse men som är vädligt svåra att göra nåt åt...

Men jag försöker alltid att inrikta mej på sånt som jag själv kan påverka. Se till att pengar inte "rinner iväg" dit dom inte hör hemma och att alltid va på "tå".

Att vara bonde idag innebär så mycket mer än att bara mjölka kor! Helst ska man kunna allt och lite till =) Förhandla sej till bra priser och avtal, ha stenkoll på djur och produktion, se till att skörden skördas i rätt tid, momsen ska redovisas mm mm. Men vet ni, det är faktiskt kul! Det är kul att ha koll på sitt företag, produktion och ekonomi. =) Man lär sej precis hela tiden =)

Visst är det inte alltid en dans på rosor, men för mej väger allt det "braiga" upp allt det dåliga och jag kan inte i min vildaste fantasi se vad jag annars skulle ägna mitt liv åt... Att ständigt stå inför nya utmaningar och ibland tom klara av dom är bara sååå coolt!

Att få leva nära djuren och naturen, att få så och skörda, att få solen i ögonen när man mjölkar på morgonen, att få se en nyfödd kalv ta sina första stapplande steg, att få känna doften av nyslaget gräs är som balsam för själen och jag kan inte leva utan de =)

Hur vågar jag satsa? Bra fråga.... Jag är väl helt enkelt galen?? ;)


Galet bra helg!

Vilken toppenhelg det blev till slut =) Jag är helnöjd! Världens bästa "Bonde-Helena" och hennes kompis mia har campat hos mej =) Så underbart med lite liv och rörelse i huset... Det känns redan jättetomt här.

Dessutom har vi dessutom haft den äran att få finbesök från "hemma i småland" två dar i rad! Igår hade vi besök av Niclas med familj och vi fick nu chansen att träffa det lilla charmtrollet Arvid i sina bästa 4,5år. Tror aldrig jag har hört någon fråga varför så många gånger förut?! "Pappa, varför är stenen så hård?"

Idag kom våra grannar från "hemma" på besök, Eva & Åke! Helt underbart att träffa dom, man inser verkligen hur mycket man har saknat dom! Vansinnigt skönt att få höra lite småländska ;) Tack för att ni kom!!!

Hade även turen att få besök av en liten regnskur nu i eftermiddag, så efterlängtad!!! =) Det krävs inte så mycket för att få mej att le ;)

Hoppas ni alla haft en härlig valborg?!

Kram Hanna



tuva bokstavligt talat flyger fram!


RSS 2.0