Har finbesök från småland! Och då är ju et...

dsc00299 (MMS)

Har finbesök från småland! Och då är ju ett studiebesök i traktorn ett måste! :-) eller som lille arvid kallar den, bamsetraktorn :-)


Det lönar sej...

....att STÄDA! Har äntligen hittat mina glasögon som varit borta i över en månad nu!! =) Väntar finbesök över helgen och får som vanligt panik över hur det ser ut här inne! Förstår inte hur jag lyckas skita ner så mycket som jag gör när jag aldrig hinner vara inne! Kan inte låta bli att bli imponerad av alla småbarns föräldrar som ska hinna med att tvätta, laga mat, handla mat, lämna barn på dagis, hämta barn på dagis, städa, jobba, fixa i trädgårn, få tid över för varann osv osv...

Herregud jag är ju själv och borde ju ha all tid i världen över för att kunna hålla en bra standard här men icke då... Antar att de hela faller på engagemang eller nåt. Kan inte hjälpa att jag hellre går och är petnoga i lagårn men struntar i mej själv... Varför har jag så svårt att prioritera mej själv? Det är ju rätt korkat av mej men antar att det är lätt att fastna i "gamla hjulspår". Men visst borde de va lite roligare att städa om man hade varit två, eller?

För visst fasen hade de varit så mycket roligare att komma in till ombonat och fräsht hus och inte som nu, värsta "ungkarlslyan", vadå fördomsfull? Men ni fattar va jag menar va?

Måste iväg och handla imon med så inte mina stackars gäster behöver svälta! =)

Vore kul om fler kunde ta sej en liten stund till att kommentera förra inlägget om hur ni tror framtiden ser ut för det svenska jordbruket?!

ta hand om er!
/hanna

Funderingar

Sitter uppe i lagårdskontoret och försöker pusta ut lite... Och att då titta på kor är inte alls dumt. Försöker samla kraft till att bokföra men den vill då inte infinna sej...

Här har det varit fullt upp ett bra tag nu men nu äntligen är vi nästan helt klara med vårbruket! =) Fick för mej att vända på ytterligare en betesfålla till korna som jag ska försöka komma igång och plöja imon annars så är stenen plockad, fröna i backen och åkrarna vältade... Så nu får det gärna hitta hit någon regnskur för ojojoj va torrt det är!

Så nu är det hög tid att börja se över alla stängsel så djuren kan få komma ut! Även denna vår verkar det bli en hel del pyssel med förstörda stängsel tack vare all snö och plogbilar! Men bara att gilla läget!

Kändes nästan lite konstigt att inte kunna gå runt i kortbyxor idag, helt plötsligt va de ju kallt ute! Man har ju varit extremt bortskämd nu i några dar =)

Idag fyller vår älskade Zorro hela 13år!!!! Minns det ju som igår när vi åkte och hämtade honom bara 2månader gammal... Tänk så mycket tok och bus vi har hittat på under åren. Underbara Zorro! När vi va små (mindre) så byggde vi en kärra att ha efter åkgräsklipparn och Zorro verkligen älskade att sitta och åka på den kärran =) Det va inte heller så dumt när vi lärde honom att dra upp pulkorna åt oss i backen... När vi åkte ner så sprang han jämte pulkorna och försökte komma åt snöret för att kunna dra upp pulkan åt oss. LYX!



Den här kommentaren fick jag för några dar sen av Anna, jag går och försöker klura vad jag tror och skulle under tiden vilja veta vad ni tror?! Vad tror ni om framtiden för svenskt jordbruk??


Hej!
Du verkar så kunnig och insatt i lantbruket så jag tänkte fråga dig hur du ser på dess framtid?
Är det en branch att satsa på? Skulle vilja ha en egen mjölkgård men vågar man?
Måste man vara beredd att utöka till några tusen kor om säg 30 år?
Hur tror du utvecklngen kommer se ut?
Tack för en bra blogg!

Kram på er!!
/Hanna

Nu tar vi kväll här! Skrållan har redan sn...

imag0133_1303682 (MMS)

Nu tar vi kväll här! Skrållan har redan snott täcket mitt men de ska vi nog allt bli två om! :) vårbruket rullar på, flyter allt på så blir vi i stort sett klara imon, hoppas hoppas! Hoppas ni har en härlig påsk o kan njuta av de underbara vädret!


Min tuva är allt en riktig liten mjölktjuv...

imag0147_1303494 (MMS)

Min tuva är allt en riktig liten mjölktjuv! Men de är ju trots allt påsk :) hoppas ni alla får en trevlig kväll/påsk! Jag tillbringar min fredagkväll i traktorn, snart så är plöjningen klar :)


Dagens dejt!

imag0146_1303291 (MMS)

Dagens dejt!


Jodå, än lever jag trots jag lyser med min...

imag0142_1303245 (MMS)

Jodå, än lever jag trots jag lyser med min frånvaro här... men nu är våren allt här på riktigt vilket i sin tur leder till att vårbruket är i full gång :) så nu ska allt o lite till helst hinnas med på samma gång. Sol o värme gör de omöjligt att inte njuta under tiden! Underbart!


Ibland ska man allt ha lite tur!

Ibland gäller det att ha lite tur! Då kan man faktiskt rädda liv! För det mesta brukar ju korna klara sina kalvningar själva och allt flyter på bra. En del kalvningar kan va lite svårare och behöva lite assistans. Men så finns det även dom gångerna när kalven behöver lite extra hjälp! Va ute och grejade lite igår och fick då för mej att de va bäst att ta en koll-runda inne hos korna. När jag öpnnar dörren hör jag hur kossan i kalvningsboxen ligger och tar och brööölar. Skyndar mej in för att kolla att allt verkar rätt och får då syns på att kalven nästan är halvvägs ute. Jag ser också att han har en del av fosterhinnan kvar över ansiktet och nosen! Jag säger några lugnande ord till mamman och går in för att ta bort hinnan så kalven kan få luft. Det är en stor kalv och kossan får kämpa på bra för att krysta ut honom. När kalven ploppar ut ger jag den lite massage för att få igång blodcirkulationen och andningen ordentligt innan jag drar fram honom till mamman så hon kan börja slicka på honom...

Hade jag inte tittat in just då kunde de gått riktigt illa och kalven hade kvävts... Tror inte mamman hade skuttat upp och börjat slicka bort den på en gång med tanke på att hon va rätt tagen av kalvningen...



Båda mor o son pustar ut efteråt!

Sjönsång och rapidpremiär

Redan fredag och jag kan då inte begripa va denna veckan tagit vägen?? Det va ju måndag nyss trodde jag?! Ännu ett säkert vårtecken kanske??

Idag kom dom första fröna ner i jorden! Premiärtur för rapiden med andra ord! Skönt att va igång lite iaf, hoppas bara "bajskörarna" är på g snart så vi kan fortsätta plöja resten så inte det börjar dra iväg....

Blev tillökning här idag, tyvärr tycker jag inte mamman verkar så pigg, kalven har hon inte brytt sej om alls och hon är lite slö och hängig =( provade att släppa in kalven hos en annan gammelko som inte har kalvat än och hon tog kalven till sej dirket och skämmer bort henne! Så skönt! Hoppas bara hon får för sej att kalva snart och kan va mamma till två kalvar!

Såg ni Så ska det låta ikväll?? Det måste ju bara ha varit ett av de bästa programmen nånsins? Vilket drag och vad man fick skratta!! Inga hämningar där inte! Tänk om man hade röst och energi som nanne? WOW!

Trevlig helg!

Happy news

Brr vart tog värmen vägen?? Ena dagen myser man runt i t-shirt och idag längtar men nästan efter långkalsongerna igen!! Men va vore april utan aprilväder??

Dräktighetsundersökningar gick mycket bättre än väntat! Vi kände på 30djur och 27 utav dom hade kalv i sej! Är så himla glad!!! =) =) =) Det bästa var att två av dom va jag säker på skulle va tomma och hade redan planerat in dom i slaktkön men nu slipper jag ju de!!! =)

Detta måste givetvis firas med lite Greys Anatomy!

Imon är det dax för kurs igen, ska bli superspännande! Berättar mer imon!

Kram på er!
/Hamma

Lukten av vår

Nu är det vår på riktigt för nu luktar de koskit här!!! =)

Nu går det verkligen i 110 här på dagarna, allt ska hinnas med och helst lite till! Märks ännu tydligare nu att vi är en man kort här... Men jag gör väl som alltid, försöker hinna med lite mer istället!

Hann äntligen få ut lite näring på vetet igår och idag har vi avhornat och försökt få undan lite i lagårn när det ändå är lite taskigt väder så slipper jag oroa mej för de när solen hittar fram igen =) Imon ska vi dräktighetsundersöka en himla massa, hoppas hoppas att de är dräktiga!!

Tror inte jag behöver sömnmedel för att somna som den här lilla hönan!


smålandstrippen

Idag har barndomsminnen flödat i mängder! Har befunnit mej "hemma" i Järsnäs och träffar människor jag inte träffat sen jag lämnade småland för fyra år sen och flyttade hit!

Far o syster skulle ner och skjuta och då följde jag o mamma med ner som lite resesällskap... Det kändes allt lite speciellt att va tillbaka, tänk vad mycket tid man har tillbringat framme vid skjutbanan! Men nu har jag inte hållt i en bössa på säkert fyra år och jag känner heller inget sug över att börja skjuta igen, den tiden är liksom förbi. Korna och gården tar all min tid och uppmärksamhet!

Jag bara älskar pensionärsjävlar!! hahaha

Ännu en

intressant dag!!! Va jättekul att vara med på sötåsen idag och kolla in SM i showmanship. Alla va verkligen superduktiga, 9 lag från 8 olika naturbruksgymnasier va  på plats för att göra upp om segern. Tävlingen bestod av tre moment, klippning, teoriprov + exteriörbedömning och avslutades med showmanship.

Lite bilder från en kanske taskig mobilkamera! 













Ett jättegrattis till tjejerna från Bollerups Nbg som blev årets mästare!!

Helt underbart att se så många intresserade och engagerade ungdomar, det bådar verkligen gått för framtiden!!!

Intressant dag!

Jaha fullmatad med lite ny energi och ännu mer funderingar!! Några timmar hemifrån tillsammans med andra likasinnade kan allt göra susen! =) Har varit och lyssnat på Sanna Soleskog idag under temat, kosignaler. Verkligen jätteintressant! Man får sej verkligen flera tankeställare! Efter lunchen åkte vi ut till en besättning för att försöka göra teori till praktik. Vi fick gå runt och försöka läsa korna så som Sanna hade försökt lära oss!

Och imorgon blir det ännu mer äventyr! Då ska jag bege mej till Sötåsens naturbruksgymnasium och vara med och inviga skol SM som ett par tjejer där arrangerar! Ska bli superkul!

Så nu måste jag bara försöka få till ett litet invigningstal som inte låter allt för stelt! Wish me luck!

jag, nya mads mikkelsen??

Blev lite inspirerad av en viss reklam till att skriva detta inlägget ;)

På ett år går det 8760timmar. Under 2010 hade jag en arbetsdag som snittade på 16timmar vilket på ett år blir 5840timmar! Vilket i sin tur leder till att jag hade 2920timmar kvar till att äta, sova och inte jobba =) Så här ska man kanske inte tänka men kunde bara inte låta bli att reflektera över detta, dessutom känns det rätt lyxigt att "bara" jobba 12timmar om dan nu =)

Inte så konstigt man känner sej lite sliten ibland???



Jag tror jag o kossan kan bilda klubb!! =)

Lite trångt med tuva i teleskopan :) men h...

imag0107_1301996 (MMS)

Lite trångt med tuva i teleskopan :) men hon blir putt om hon inte får åka med...


Dagens ord, ORKA!

Jag säger bara ORKA!!! Det finns så mycket jag borde göra men orka! Jag hatar när energin bara stendör sådär... Vill bara skrika rätt ut!! Hatar sånna här bottendar när minsta lilla grej förvandlas till ett stort berg som känns så övermäktigt.... Blir stressad och känner att nä, jag har inte tid med att bli orkeslös! Även att jag vet att det brukar gå över rätt fort...

Det är ju så mycket man vill och borde hinna med, det ska prioriteras hit och prioriteras dit men tänk va skönt om man slapp det... Borde verkligen försöka få tag i en anställd, men återigen, ORKA!

Haha så här positiv är jag ikväll =) Hoppas ni märker av en lite gladare Hanna här imon! För allas skull =)

Har sett en sjukt bra film tillsammans med...

imag0100_1301774 (MMS)

Har sett en sjukt bra film tillsammans med brorsan ikväll... kan verkligen rekommenderades!


Little to late

Jag ska alldeles strax ta och lägga mej och förhoppningsvis kunna njuta av sovmorgon!! Har haft en trevlig kväll tillsammans med en masssa skaraborgska mjölkbönder, både inspiration och underhållning på samma kväll, not bad!

Hoppas på roligare väder imorgon (idag) har nu passat på att gjort tråk jobb inne (=MOMSEN) och vill nu kunna ägna resten av helgen till betydligt roligare saker!! =)

RSS 2.0