Blodtransfusion

Den sjuka kon blev mycket sämre under dan igår, på eftermiddagen hade tempen sjukit till ynkliga 34grader! Supereduper undertemp med andra ord! Valet stod mellan att ta bort henne eller ge henne en chans till. Veterinär kom ut och tillsammans gjorde vi bedömningen att vi skulle göra ett sista försök, genom att ge henne en blodtransfusion.

Jag har aldrig gjort nåt sånt här innan! Veterinären åkte tillbaks in till stationen för att hämta den utrustningen som behövdes och jag började med dom förberedelserna som behövdes göra. När man ska ge blod till kor så är det ju inte så att det finns ett "blodlager" att hämta från utan jag fick i uppdrag att välja ut en lämplig stor ko som blodgivare, valet föll på hennes mamma som fortfarande finns kvar i besättningen. Det skulle visst va de allra bästa.

Veterinären kom tillbaks och det var dax att sätta igång. Vi började med att göra "i ordning" mamman. En väldigt bestämd fröken som vet hur man bråkar. Vi gav henne lugnande, för de tar allt sin lilla tid att ge blod.



Groggy!!

Vi rakade, tvättade och la lokalbedövning där vi skulle ha kanylen, eller kanyl känns nästan fel. Den va gigantisk! För att få in meganålen måste man första snitta upp huden med skalpell!



Gigantisk!!

Fick kanylen på plats och blodet rann på fint ner i behållarpåsen. 4-4,5 liter var vad vi önskade oss och blev precis vad vi fick!



Nu gällde de att få på nåt sorts tryckförband för att få stopp på blodflödet. I vanliga fall är det ju bara att dra ur kanylen men inte med den här...



Nu va det dags att ge den sjuka kossan blodet. Tempen hade sjunkit ytterligare nu till 33,7. Veterinären sydde fast en permanent kanyl på henne och satte igång. Man är tvungen att ge dom blodet väldigt långsamt. Är inte säkert att kroppen "tål" blodet dom får. Efter ca 10 minuter började hon krampa och skaka. Väldigt otäckt! Vi stannade och gav henne en mega dos kortison i blodet. Kramperna mattas av och vi kan fortsätta med blodgivandet. När hon har fått i sej blodet byter vi till dropp och hon får 10liter dropp på kvällen av mej.





Innan jag gick in bäddade jag ner henne ordentligt med halm och gamla täcken o filtar.... Allt för o hjälpa henne få upp tempen!

Orolig som tusan när jag gick ut idag, va ju inte ens säkert hon skulle överleva natten. Blev både glad och lättad när jag såg att hon fortfarande var vid liv och hade krypit runt lite i boxen. Tog tempen och andades ut lite när jag såg att den stigit över natten till 37,2!! Väntar nu på att veterinären har bestämt sej för hur vi ska gå vidare med behandligen. Hon vill fortfarande inte äta men 15liter ljummet vatten drack hon iallafall! :-)

Hoppas verkligen vi kan rädda henne!!!

Måndag

Nu så är jag här, igen :-) Drog med mej syrran till Skövde igår och investerade i en dator. Har lånat mammas innan men nu har dom äntligen fått igång bredbandet i deras hus så det va dax att lämna tillbaks den...

Det har en en miljon saker sen sist, lär nog inte ens komma ihåg alla :-P Förra veckan började sådär men slutade tack och lov bättre... Sjuka djur och mycket slit. Har nog inte varit inne före halv nio under hela veckan.

Men det har ju faktiskt hunnit hända en hel del roliga saker också :-) Vi dräktighetsundersökte i torsdag, som vanligt var jag nervös o förväntansfull. Men det gick bra, riktigt bra! 27dräktiga av 30, varav 23 var dräktiga på första semineringen!!! :-D Kan knappt tro det är sant!



Minimini Doris hörde till en av de duktiga flickorna som va dräktiga :-D

I fredags kväll och igårkväll hade vi förstärkning i lagårn, så kul! Ska bli skönt att få lite extra hjälp på helgerna ibland :-) Va färdig före åtta igår, när hände de senast??

I lördagskväll va de party i Kymbo, jag körde men pojkarna va bra i gasen! :-) Har nog ALDRIG skrattat så mycket i hela mitt liv! Trodde jag skulle gå sönder till slut! Verkligen en lyckad kväll!! Lite mat och trevligt sällskap är ett bra recept på en lyckad kväll, några bra historier på det gör det hela ännu bättre :-)  

Vi bestämde oss dessutom för att gå på bio igårkväll, va rätt så trött och lite orolig för att jag skulle sitta och nicka till i biostolen men det va ingen risk. Riktigt bra film vi tittade på - Hamilton!!! Helt klart värd att se!

Nu ska jag ut och titta till min sjuka ko, just nu sysselsätter hon nog rätt många. Veterinären har nog snart pratat med alla på SVA som går att prata med... Men ingen kan säga än vad det är för fel... Det började i lördags med jättehög feber 41,1! Veterinären kom ut men hitta inget "fel" på henne, vi sätter in smärtstillande och pencilin. Men febern ger inte med sej och igår hade hon blod i mjölken och kissade blod och då menar jag verkligen kissar blod, mer blod än urin när hon kissar. Hon ser riktigt risig ut, vill inte äta heller längre. Väntar nu på att veterinär ska höra av sej igen så vi kan diskutera hur vi ska fortsätta... Det som ligger närmast i gissningarna nu är akut förgiftning av nåt slag.

Någon som varit med om nåt liknande fall nån gång??

Önska mej lycka till!!
///Hanna

skrållan vet hur man njuter av livet!

imag0393 (MMS)

skrållan vet hur man njuter av livet!


dålig uppdatering, jag vet. brorsan har lå...

imag0366 (MMS)

dålig uppdatering, jag vet. brorsan har lånat datorn så är för tillfället datalös. har varit några tuffa arbetsdar nu, händer både roliga saker o mindre roliga saker... men är bara att bita i och fortsätta framåt!


Alla sätt är bra...

.... utom dom dåliga!!



Har varit ytterligare en superhetsig dag, känner mej helt tom i skallen nu när jag äntligen dimper ner i soffan med glass som kvällsmat! Jag vet, kanske inte världens nyttigaste o mest mättande kvällsmat. Men just nu är det de enda ätbara jag har tillgång till... Hade planerat en mathandlar sväng idag men det sket sej visst...

På förmiddagen hade jag min veterinär ute, dax för månadens VILA-besök. Är med i ett försök med villkorad läkemedelsanvändning och idag va de alltså dax för kontroll. Vi börjar med en tur ute o lösdriften o kollar in dom kor som är behandlade och även andra kor om jag skulle undra nåt. Idag passade vi även på att avhorna småkalvarna. Jag vet inte hur många av er som har koll på inläggen som har varit i ATL om det här med villkorad läkemedelsanvändning, jag har iallafall varit så jäkla förbannad. Men nu hade iallafall kritiken nått den högsta ledning. Tycker det är riktigt dåligt av ordförande i veterinär förbundet skriva ett sånt klantigt inlägg med en i läkarkåren och samtidgt sitta med i styrgruppen för hela projektet!

Så nu ska jag inte hetsa upp mej över de!

När veterinär besöket va avklarat va de bara att springa genom duschen, hova in alla papper och räkenskaper i bilen och fara in till min redovisningskonsult. Dax för att försöka få ordning på lite bokslut och även pussla på 2012års budget. Men nu har vi kommit en bra bit på väg iallafall!!

Har inte hunnit berätta så mkt från min minisemester, men det sparar vi till ett annat inlägg tror jag...

Härlig helg!

Tuvas dag!

Idag är ingen vanlig dag, det är Tuvas födelsedag!!!

Helt otroligt att min lilla höna redan hunnit bli fyra år!







Tiden går då alldeles för fort!!

Blir inte mer ikväll, ska mysa o skämma bort min skruttunge ordentligt!!


nu har vi intagit våra platser i globen. i...

imag0382 (MMS)

nu har vi intagit våra platser i globen. idrottsgslan 2012 kan börja! :-) hoppas på en fantastisk kväll!


sitter o myser på tåget... har en stund kv...

imag0380 (MMS)

sitter o myser på tåget... har en stund kvar innan jag når min slutdestination :)


Söndagspyssel

Nu ska jag alldeles strax krypa i säng, ska bara (!) föna torrt håret, vilket i ärlighetens namn tar sin lilla tid. Brukar inte bry mej om de i vanliga fall men så är ju inte heller imorgon en "vanlig dag" :) Får ju allt försöka se lite städad ut när man ska iväg på äventyr :)

Har packat klart de mesta, blir väl som vanligt sista finliret imorgon. För visst är det konstigt, trots man har en garderob full med kläder så har man ALDRIG nåt att ha på sej?? Fler som känner igen symtomet. Så sover på saken så får vi se vad som känns mest rätt imorgon :)

Hade filmkväll och pizzamys med kompisarna igår. Så nu äntligen har också jag sett Jägarna 2! Grymt bra om ni frågar mej! Blir så himla sugen på att resa norrut nån gång o se dom där otroliga fjällen o vidderna. Magisk natur!

Har varit hemma hos päronen och ätit kvällsmat, mamma ringde o sa att de vankas våfflor!! Och ni som känner mej lite vid det här laget vet att jag ÄLSKAR våfflor och mjölk!!



MUMS!

Men nu tror jag de får va bra för nu, som sagt håret måste bli torrt!

Imorgon får ni ser vart de bär av! Hej svejs!

På benen igen...

Nu lägger vi några hemska dar bakom oss.... Att få maginfluensa hör väl inte till det roligaste man kan va med om. Vaknade natten till tisdag och trodde jag hade dött, typ.

Men det gjorde jag ju inte och nu äntligen börjar jag komma på benen igen :)

Har galet mycket att jobba ifatt nu, så orken o musklerna kom tillbaks fort fort fort!

Första lagårdspasset sen i måndagskväll gick ju faktiskt, även om jag är helt slut nu. Men ojojoj så skönt att kunna komma ut till flickorna igen. Även Tuva har varit saligt glad hela dan. När jag blir sjuk så brukar hon ligga inne o hålla ett öga på mej, men de har hon ju inte behövt idag! Så full fart på henne :)

Ha en härlig helg!!

Uppdatering

Att de kan va så vansinnigt skönt att kurra ner sej under en filt i soffan på kvällen. Underskattat!?!

Har varit en sväng i Skövde nu ikväll med lillebror, eller ja, är kanske fel att säga så med tanke på att jag ser rätt så liten ut jämte honom MEN jag är ju iallafall äldst :) Idag fyller han 21 (!) och jag kan inte låta bli att inse hur gammal jag hunnit bli! När jag fyllde 21 va mitt liv galet mycket cirkus. Jag hade då bott här i 10dagar och allt va fortfarande nytt, nytt, nytt, NYTT! Tänk så mycket som har hänt sen dess??! Sjukt! Egentligen...

Hur som, brorsan har nu fått sin födelsepresent, en kamera. Tänkte de va bäst att ta med honom så han fick välja va han ville ha. Finns ju lite mer än en modell att välja på om man säger så... Inte så dumt att åka in precis innan stängning, vi va i stort sett ensamma på mediamarket, smidigt!

Helgen har varit lugn, nästan iallafall. I torsdags kväll (visst känns de lite udda o gå ut en torsdag?) va jag fyllechaffis åt pojkarna. Arvingarna spelade i Trollhättan och vi for dit. Inte nästgårds direkt men väldigt mysigt och trevligt ställe faktiskt! Behöver jag säga att de blev sent? Känns lite konstigt att somna till ljudet av vacumpumpen ;) Tur mamma o pappa tog lagårn annars hade de blivit sen mjölkning den morgonen :P Men man lever ju bara en gång eller hur?!

Ny vecka och som vanligt en himlans massa jag vill hinna med, får väl va glad om jag hinner hälften. Hade verkligen varit underbart med en halvtidsanställd, minst. Men nån gång kanske!

Tror jag ska följa skrållans exempel :) ta hand om er!



Kram Hanna

Paus

Sitter med ett öga i bokföringen och ett halvt öga på tv och Tour de Ski... Åh va jag längtar efter snö så jag kan ge mej ut på skidorna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Är nu mindre än två månader kvar till Tjejsvasan och de skulle kännas fasiken så mkt bättre om man hann lägga några mil under fötterna innan det är dax att bege sej till Mora.

Slänger en blick ut genom fönstret och ser faktiskt några små flingor singla ner fårn skyn, kan man önska sej 2dm kanske??



Nähä, nog med drömmande.... Bäst att fortsätta!

2012

Jaha, då va de helt plötsligt 2012.... Nytt år med nya möjligheter hoppas vi på eller hur!

Jag hade en galet rolig o trevlig nyårsaftonkväll! Världens bästa E va på besök och på kvällen blev de party party med grabbarna, vilken kväll. Har ingen aning om va tiden tog vägen men helt plötsligt va klockan fyra!  Känns väldigt konstigt att gå o lägga sej när det i vanliga fall nästan är dax att gå upp! Men det va det VÄRT! Är så glad för att jag har fått lära känna ett sånt härligt gäng! :)

Lilla kalven som föddes med mycket dramatik is still going strong. Tycker den verkar piggna till o nu går det skapligt bra för den att dricka faktiskt :)



Det va allt för idag! Nu intar jag plats för att se sista delen av kronjuvelerna!

Ha de!
//Hanna

RSS 2.0