Jantelagens 10 budord

Satt och bläddrade i en gammal tidning av Jobb & Affärer innan idag när jag fick syn på den här

Jantelagens 10 budord



Så typiskt svensk!

Varfår får man inte glädjas över att man gjort nåt bra??

För alla vet ju att beröm, uppnådda mål, omtanke och skratt förlänger livet och ger oss ny energi att gå vidare...

Det är väl allt en himla tur att inte alla lever efter dessa "regler" isåfall skulle ju inget gå framåt överhuvudtaget!

Hos mej hamnar jantelagen i papperskorgen! Hur gör ni?


Flashback

Visst är det underligt va vissa grejer kan framkalla minnen från barndomen?? (Åh va vuxet det lät då!) Igår när jag stod och lasta i spån i strökärran kom jag att tänka på när vi va små och va med och lekte i lagårn medans mamma o pappa försökte jobba. Nåt som vi ofta gjorde minns jag va att vi skulle ALLTID åka med i spånkärran när pappa gick ut för att fylla den, så inte nog med att han behövde dra på allt spån han hade dessutom ett antal vilddjur att köra på också! Hur stod han ut??

Och tänk alla vattenkrig vi har haft i lagårn! Vi sprang runt och skrek och sprutade vatten på varandra, medans korna lungt stod och mumsade sin mat och mest suckade över oss =) Vi brukade använa gamla sprutor till korna, helt perfekta för ett litet vattenkrig! Och så va det ju väldigt smidigt att fylla på dom i kornas vattenkoppar ;)

Har hur mycket tokigheter som helst att berätta om från alla lekstunder i lagårn!!

Känner mej så oerhört lyckligt lottad som fått en underbar uppväxt på landet tillsammans med alla djur! Kan man önska sej nåt mer??



VILL HA VARNING! Sitter o bläddrar i mamma...

imag0091_1301321 (MMS)

VILL HA VARNING! Sitter o bläddrar i mammas jotex katalog o de här måste ju bara finnas i ett Bonnakök!


Vitt va det här!

Så här ser det ut här nu, på bara en liten stund så blev det helt plötsligt vitt här!



Men det gör det ju bara trevligare att krypa upp i soffan och värma sej under filten medans huset knakar av alla blåst... Riktigt mysväder!

Har sovit bort halva dan idag, allt för att piggna till. =) Men det va inte helt fel att sträcka ut sej i soffan och slumra bort några timmar...

Nu ska jag fortsätta titta på Stockholm - Båstad

Kramar Hanna

Krassel på gång?

Förlåt mej! Hade massor att skriva här ikväll men verkar som en förkylning knackar på min dörr så därför väljer jag att ta några alvedon och krypa i sängen istället. Har haft ont i halsen några dar och tappade rösten för typ två dar sen... Låter lite som en kvinnligare variant av en väldigt hes nordman! =) Hot hot ;) Men nu så fylls det på med huvudvärk och feber... =( Någon som har ett bra tips på hur man undviker att bli sämre??

Hade en tuff kväll igår men den fick ett fint slut trots allt! Tell you more, imon!

Tittar ni på körslaget? Är det bara jag som börjar bli trött på alla "Ring in och rösta på din favoritprogram??"


Små små ord av guld

Vad vore livet utan dom där små små sakerna?? Dom där sekunderna när man stannar upp och kanske kliar en ko på halsen och pussar en kalv medans man stressar på i 110, när man blundar och kisar upp mot en värmande sol? Eller när man unnar sej några extra minuters busande och pinnkastande med just då världens gladaste hund? Mitt svar - INGET! Det är ju de som gör att man orkar, att man känner att man lever och inte bara en är en robot!

Små små stunder av berusande lycka blir massor av lycka! En lycka över att få leva sin dröm, en lycka över att ha en familj som älskar en, en lycka över att faktiskt ha klarat av det där som man aldrig trodde...

Jag fick ett sms nu i eftermiddag när jag höll på att stöka runt nere i gropen, det va väldigt kort men de få orden räckte för att få mej att sträcka på mej lite och le... "Vilka fina kalvar!" Jag sålde nämligen två tjurkalvar idag och när bonnen fick hem dom så ploppade detta sms in.... Vilket beröm! =)

Det går att hitta ljusglimtar mitt i allt det jobbiga... glöm inte de!




Ryktet säger att...

Åh va underbart det är med rykten! Det är så skönt att slippa behöva hålla koll på sej själv när andra gör det så bra åt mej! Dessutom är det ju skönt att få det uppdaterat för sej ibland så man inte gör bort sej. Så för alla er som också har missat det så är jag tydligen inte singel längre, vet inte än när det hela inträffade eller vem den stackars saten är så ska behöva hänga ihop med mej är. Det framgick inte av ryktet denna gången men även det kommer väl fram till slut =) Så länge han är rik och snygg så okej för mej =) Mitt privatliv vilar fortfarande i trygga i händer iaf!  Nu sparar jag ju en massa tid och behöver inte va ute och jaga mannen i mitt liv vilket innebär att det blir mer tid till att jobba!! UNDERBART!

Vad skönt det är när man innerst inne är säker på att man har rätt men ingen annan tror på en och tills slut så blir det bevisat att jo, jag va faktiskt den som hade rätt!! Skadeglädjen är den enda sanna glädjen eller?? ;) Hoppas nu bara felen blir tillrättade väldigt väldigt snart! Att ha en icke rätt fungerande disk till mjölkanläggningen är ingen höjdare i längden!

Va vore vi utan våran magkänsla? Våga lite på den!!

Nu ska jag ut min damer!




positiva tankar

Åh va tråkigt det är att behöva gå runt och va arg! Det tar verkligen så mycket onödig energi!!! Därför ska jag nu bara fokusera på positiva saker i kvällens blogginlägg!!!

Jag har idag fått några kalvar avhornade och vi passade även på att dräktigsundersöka 7 kvigor och alla 7 va dräktiga!!! =) På första inseminationen dessutom =) Det firades med nybakade kakor och mjölk hos päronen.

Kan man drabbas av 25års kris?? Är visserligen några månader kvar dit för min del men den kanske hälsar på lite i förskott??

slappkväll

Jag tar en liten söndagspaus från bloggandet ikväll, ska slappa lite och titta på film innan jag samlar nya krafter till imon! Det har varit en tung söndag.... men en väldigt spännande sport söndag! =)


sol och smältvatten

Va det bara jag som fick en smärrechock när jag vaknade imorse?? Hela sovrymmet nästan badade i ljus och jag blev panikslagen över att jag hade försovit mej, men klockan va bara fem! Jag fick verkligen övertyga mej själv om att jag inte hade försovit mej... för det är nåt jag verkligen hatar, hela dan blir ju förtstörd då... Shit va all snö och den klara himlen gjorde de ljust!

Här har solen tagit en del av snön som gästade mej igår, har hållt på och fyllt på spån hos korna och hört hur det droppar smältvatten från taket och det kan man väl definitivt kalla ett vårtecken, eller hur? =) Även korna verkar njuta av solen som skiner in i lagårn, den lyser in genom den genomskinliga nocken och en del kor ställer sej i solen och bara njuter och idisslar.... Betessläppet närmar sej trots allt med stormsteg och jag tror både jag och korna längtar lite en sån här solig dag. Tur tiden brukar ha en tendens att rusa iväg =)

Förresten så vet jag några till som lapar sol på dagarna =)


Högtidlig premiär

Äntligen är det tillbaka, Så ska det låta! Jag missade tyvärr första halvan men sista halvan av programmet hann jag allt se! Så himla duktiga dom nya "lagledarna" var kul med två tjejer! Dom va riktiga baddare på piano och sång!!! Om jag hade haft nån musikalisk talang så hade jag definitivt velat va med i det programmet! Men jag nöjer mej med att sitta här hemma och gissa när ingen annan behöver höra mej =) För allas säkerhet =)

Idag tvingade jag med mej brorsan till Skara, dax för att få iväg den årliga SAM ansökan.... Så nu ska iaf va fixat så slipper jag tänka på de... Jag tar hjälp av HS när den ska iväg. Är ju hopplöst att komma ihåg alla regler och nya reglar och allt va de är!

Just nu ligger min lilla höna jämte mej med huvudet i mitt knä och småsnarkar men så här brukar det se ut på morgonen när jag mjölkar... Då är det mattes jacka på gropgolvet som gäller!



Nu ska vi unna oss lite mys till här innan vi tackar för idag! Hoppas ni också har en härlig fredagkväll!

oväntat besök

Ikväll fick jag besök i gropen =) Min fd service man och vän som nu har övergett mej och gått till den röda sidan, Lely! Men kul med ett litet besök så här mitt i veckan =) Så fick jag ju chans att retas lite också!



Om någon skulle ta och bläddra igenom mitt kamera album på mobilen skulle den inse att den är full av bilder på kor!!! Konstigt va?  =) Men jag kan bara inte låta bli!!! Dom är ju så fina! Här kommer en liten sötnos som dricker mjölk... Han har en liten egen stil när han dricker, han stoppar nämligen ut tungan på sidan!


Vilken härlig syn! 3 jersey kor i rad! :) ...

imag0049_1300300 (MMS)

Vilken härlig syn! 3 jersey kor i rad! :) håller du inte med mej Per?


en tjatig bonde!

Hmmm jag tror nog att en del servicemän tycker jag är världens jobbigaste bonde! ;) Men jag blir lite fustrerad när mina foderstationer inte fungerar som jag vill att dom ska göra!!!! Dom tycker nog att jag är tjatig och paranoid men det har ju varit så himla struligt med dom och dataprogrammet sen vi drog igång mjölkstallet och jag börjar väl bli rätt så less på skiten... Två gånger och "skiten" kraschat utan att nån vet varför och i slutändan är det ju jag och korna som blir drabbade när dom inte får sitt foder som dom ska ska! Hoppas verkligen dom här problemen tar slut snart.... Tycker min inkörningsperiod borde ta slut snart... Men tills allt fungerar få dom stå ut med mej =)

Igårkväll hände det igen och lika otäckt denna gång. Jag gick nere  i gropen och mjölkade som jag brukar göra och börjar efter ett tag känna mer yr och lite smått illamående. Huvudet börjar dunka och det känns ungefär som att de ska explodera. Det känns som jag går lite i ett vacuum och allt låter väldigt avlägset så där. Så mor och bror kom och löste av mej, va rädd jag skulle tuppa av där på golvet. Men tack och lov så kändes det bra när jag vaknade imorse. Är andra gången nu på nån vecka som det blir sådär... Hoppas jag inte håller på att bli sjuk!!

Nu är det bäst att återgå till arbetet! Fram med grepen och göra rent kalvningsboxarna!

Åh nej! Nån försöker visst sno mjölken!

imag0044_1300036 (MMS)

Åh nej! Nån försöker visst sno mjölken!


Söndagmorgon =

slappmorgon!! En sen frukost i soffan tillsammans med damernas skidskyttestaffet... Inte varje morgon man softar så här! Låg kvar i sängen till klockan 10 idag! Så skönt!

Va även ledig från lagårn igårkväll så kvällen tillbringades tillsammans med goda vänner i Eksjö. Fick äntligen träffa lille Wilhelm som nu redan hunnit bli en månad och lite till! Vilket litet charmtroll! Jag har ju lite bebisskräck men jag tror han hjälpte mej att bota den lite igår iallafall =) Han somnade så gott i mitt knä =)

Självklart tittade vi ju på schlagerfinalen också! Det blev ju inte våran favorit som vann... Vi höll våra tummar för Nicke Borg men nähä inte de. Så nu återstår det väl bara att se hur lillgossen klarar sej i Tyskland. Ärligt talat så bryr jag mej inte ett dugg om den stora europafinalen, tycker den svenska uttagningen är den roligaste. Tycker det blir lite tråkigt att Mr Björkman fokuserar så mycket på europafinalen. Man blir ju aldrig klok på den ändå!

Nu ska jag ta och knalla ut till mina kor en sväng och kolla läget innan jag tar tag mitt liv och börjar röja upp här inne!

Morsning korsning! =)

en galen kväll/natt

Jag fick va med om två otroliga kalvningar igårkväll/natt! Och det är lika stort varenda gång =) Släppte ihop "mini doris och littsy" i en gruppbox igårkväll för båda verkade kalvsjuka... Gick ut en runda innan jag skulla hoppa i säng för att kolla till dom och då hade klövarna börjat titta fram på doris kalv men hon va så orolig! Hon bara gick runt och runt i boxen och när hon fick värkar tryckte hon upp rumpan mot boxväggen. Tyvärr är ju inte mina kor så lydiga att dom lyssnar på ligg men efter en stund så la hon sej ner och började krysta. Jag gick in till henne i boxen för att kunna ha lite bättre koll och jag inbillade mej nästan att hon blev lite lugnare... Hon krystar på riktigt bra och kalven kommer ut lite mer. Men så far hon upp igen och börjkar vanka an igen. Värkarna tilltar och jag inser att hon kommer nog sjutton att kalva stående. Så jag hjälper henne och håller i kalven medans hon krystar ut den. Hade ju blivit ett megafall i backen för den annars. Jag lägger ner den och både doris och littsy börjar genast slicka den ren!

Vilket teamwork!!

Nu är det bara Littsy kvar som ska kalva. Jag går in och tvättar av mej och slöar lite i soffan. Vid tolvtiden går jag ut och kollar till dom igen och precis när jag kom ut så fick Littsy sin kalv =) Så två jerseykalvar inom 1,5timme är inte så tokigt! Och dom är såååå söta!

Imorse när jag kom ner så låg dom och snusa så fint...


För att ni finns, för att ni kan!

Jag vill inleda det här med att säga, Tack för att ni finns och orkar läsa mina ibland något ointressanta inlägg! Era kommentarer som trillar in ibland betyder jättemycket ska ni veta! Att veta att det sitter några "out there" och faktiskt läser det här och bry er gör faktiskt livet lite lättare. För dom här små grejerna kan ju betyda så mkt! T.ex folk som håller upp dörren för en, när någon säger tack när jag håller upp dörren, ett leende på vägen, ja ni fattar vad jag menar... Ni hjälper mej att orka lite till när det känns skit!

Det händer rätt ofta just nu att ensamhetet gör sej påmind och då syftar jag inte bara på ensamheten som singel för den lider jag inte av det minsta. Men jag saknar så mina vänner!! Att kunna träffas utan en massa pusslande och planerande och bara ta en snabbfika eller pizza ihop och bara prata skit! Att råka stöta ihop i kassakön på ica och sånna grejer...

Därför är det tur jag har min lilla hönapöna, hon förgyller mitt liv!



Förhoppningsvis blir det tillökning i lagårn inatt, en av mina Jerseykor verkade lite kalvsjuk när jag gick in så ska ut en liten runda och kolla till henne innan jag kryper till kojs... Hoppas hoppas hoppas!

stillsittardag

Den här dagen har gått i ekonomins tecken.... Momsen har blivit ifylld och inskickad och räkningar har betalts. Det är ett evigt pysslande det där, sååå tråkigt men samtidigt så VIKTIGT! Och faktiskt ganska så intressant. Jag har verkligen en jättebra hjälp av min redovisningskonsult som ställer upp och hjälper mej när jag kör fast och får frågor!

Har suttit och titta på 112-på liv och död, lite av mitt favvoprogram just nu, vilka fantastiska människor det finns! Jag är så imponerad av alla ambulanssjukvårdare, brandmän och poliser. Tycker det är jättespännande att få följa deras vardag, veti katten om jag skulle klara av det dom gör!

Nu ska jag ta och kila ut igen, har en nyfödd kalv som ska få lite råmjölk tänkte jag. Brukar alltid se till att dom får i sej första råmjölken tidigt och då är det enklast att mata dom själv så får dom dricka på mamman lite senare...


Vår?

Kan det vara våren som har börjat förvarna om sin ankomst??? Visst får man lite sånna vibbar nu när solen lyser från en alldeles klarblå himmel och värmer? Jag va bara tvungen att ge mej ut med tuva en liten sväng innan lagårn ikväll.... det är ju inte lika lätt att njuta av solen när man går inne hos korna och efter att ha ägnat några timmar åt att diskutera fotvinklar, spenplacering, mjölkbarhet och korslutningar så va det helt underbart att få röra på sej lite =) Vi gick en liten vända på gärderna så tuva fick springa av sej ordentligt. Ni vet, jaga fåglar och gräva efter äckeldjur i marken och sånna grejer.







Nu ska jag försöka ladda batterierna till imon för då måste den träliga momsen blir klar och skickas in!

En arg Hanna

Jag är både upprörd och arg! Va inne och läste på underbara Willes blogg om hans misshandel. Jag fattar INTE hur sånt här kan få hända! Helt oförsvarligt!

Idag har Anna varit ute och exteriörtbedömt alla mina första kalvare och imon kommer hon igen då vi ska uppdatera min seminersplan till korna. Jag är inte bara kräsen när det gäller karlar utan även när det gäller att välja tjurar till korna! Inte lätt att vara karl/tjur inte =)

Mina liggbås gillas inte bara av korna utan även fler tydligen! Det ska börjas i tid =)


Vasaloppssöndag

Jag missade att se starten på tv idag men jag fick iallafall avnjuta den i radion. Visst är det nåt stort och speciellt med vasaloppet? Min mamma är inte nåt sportintresserad men är det nåt hon inte missar så är det vasaloppet och jag tror faktiskt inte hon är den ända! Det är ju en sån folkfest!!! Jag hann in och fick se uppgörelsen och shiiit va spännande de blev! Är imponerande att de efter nio mil orkar spurta! Nån gång vill även jag åka vasaloppet men håller mej till tjejvasan nästa år... De va lite kul att jag faktiskt kände igen mej dom sista tre milen, satt för mej själv och fnissade haha där har jag också åkt =)

Hur det går i melodifestivalen kommer jag nog aldrig bli klok på, men det är väl lite det som är hela tjusningen. Jag missade andra chansen igårkväll, men mamma berättade hur det gick idag. Och det va då inte som jag hade gissat. Min favorit Pernilla Andersson gick ju inte vidare =( 

Nu ska jag fortsätta kvällen med lite Wallander!

Kram // Hanna

Lite ur gängorna...

Hej igen! Jag ber om ursäkt för tråkiga och meningslösa blogginlägg här. Erkänner att jag är lite ur gängorna för tillfället och då blir bloggen lidande. Det har väl hänt/händer lite för mycket för att jag ska orka hålla fokus på allt just nu... Men sånt är ju livet det går upp och det går ner och det bästa med att det går ner är ju att de bara kan bli bättre eller hur =)

Idag va vi tvungna att rulla en ko, vänstersidig löpmagesförskjutning. Jippie! NOT! Men vi får hoppas att det ordnar sej till slut. Magen är på rätt plats igen och nu pillar hon i sej hö så vi håller tummar att hon piggnar till!

Har även lyckats vaccinera 23kalvar alldeles själv =) skönt dom är så snälla som dom är. Jag brukar göra det när dom står i sina ensamboxar för det är ju det smidigaste men det sista halvåret har jag helt enkelt bommat det. Så nu har dom hunnit bli stora och går i sina gruppboxar. Men bara man får in dom i ett hörn och är snabb så går det rätt så bra, om man nu inte råkar köra sprutan i sin egen hand istället =) Aj aj =)

Så här glada blir kalvarna när dom får ny halm att härja i, några sekunder och halmbalen är ett minne blott!





Bilderna är lite suddiga men dom vägrade att stå still =)

Soffslappande

Avslutar kvällen med lite hederligt soffslappande =) Tuva ligger jämte mej och myser hon med.

Har varit full fart som vanligt idag, skönt att det alltid finns nåt att göra =) Vi har rensat rent alla kalvboxar och strött rent hos dom små krabaterna. Hann även fylla på spånet inne hos korna, insåg att spånbalar går att använda till mycket!



Vilket vårväder det blev idag! jätte soligt och jätte varmt ju! Här försvann de massor av snö idag. Det märks att vi faktiskt är inne i mars månad nu, herregud vipps så är det ju midsommar!

Medans jag gick ut med den ena skottkärran med skit efter den andre passade katterna på att sitta i solen och lata sej.... Men efter ett tag så fick gammelkatten värsta rycket och började härja som bara den mellan pallarna. Snacka om att kunna roa sej själv =)



Nu ska jag fortsätta titta på efterlyst! Vilka sjuka människor det finns! Usch och fy!

Tummen upp för Åsa-Nisse

Att jag har fått skratta ikväll! Har varit iväg en sväng (igen) i skövde på en träff som anordnades av LRF konsult, länsförsökringar och connect väst. Träffen avslutades med filmen "Wälkom to Knohult" och vet ni, jag älskade den!! Den låga humorn, karaktärerna och framför allt DIALEKTEN! Man får tycka vad man vill men jag heldiggar den!

Jag kommer absolut se till att den filmen hamnar i min filmhylla när den kommer ut =)


RSS 2.0